sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Missä 1920-luvulla käytiin pesulla?

 kuvat kopion täältä

Missä 1920-luvulla käytiin pesulla? Siinä päivän kysymys. Omppulan osalta vastaus taitaa löytyä pesuvadista ja kaupunginosan yleisestä saunasta. Talossa alkoi virrata vesi vasta 1970-luvulla. Nykyään Omppulassa on yksi kylpyhuone, kaksi pikkuruista vessaa ja kellarissa matala saunantapainen tila, jossa on edelleen vesipata muttei kiuasta tai lauteita.

Kun muuttaa vanhaan taloon, ei voi odottaa nykytalon toimintoja. Näinhän sitä aina sanotaan. Kylppäri on kuitenkin asia, josta tinkiminen tuntuu mahdottomalta. Meillä on myös pottakaappi, mutta se saa palvella jatkossakin yöpöytänä ja Vene-lehtien säilytyspaikkana.

Koska talossa ei ollut alun perin kylppäriä, remontissa ei voi noudattaa talon alkuperäistä tyyliä. Kaikki vaihtoehdot tuntuvat tyylillisesti yhtä hyviltä tai huonoilta. Reilusti moderni olisi konstailematon valinta, joka ei yrittäisi olla mitään muuta. Minusta olisi kuitenkin mukavaa, jos saisimme uuteen kylpyhuoneeseen vanhanajan tunnelmaa. Kylppärin lattiaa pohdiskelin jo aiemmin täällä.

Tänään googlailin inspiraatiokuvia. Melkein kaikissa on kylpyamme. Se olisi ihana, mutta mies vastustaa ajatusta. Hänen mielestään suihku ja amme pitää olla erikseen, koska ammeessa suihkuttelu on jotenkin hankalaa. No, onhan se, en voi väittää vastaan. Mutta minusta käytännöllisyydestä voi aina vähän tinkiä... Ehkä saan vielä joskus ammeen, jos remontoimme kellaria.
kuvat kopioin täältä

Vanhanaikaisissa hanoissa on kylmä ja kuuma erikseen. Tämäkin on kuulemma ihan typerä idea, kun kerran sekoittaja on keksitty. Missäköhän se muuten on keksitty? Tuntuu, että muualla päin maailmaa kylmät ja kuumat valutetaan nykyäänkin aika usein erikseen, mutta täällä pohjoisessa käytetään lähes pelkästään sekoittajilla varustettuja hanoja.

Kuvahaku kaakeleista tuottaa selkeän tuloksen: tiililadonta mielletään 1920-luvun tyyliin sopivaksi. Tulos olisi voinut olla sama 2010-luvun kaakeleitakin hakemalla. Tiililadontaa tuntuu olevan juuri nyt tosi paljon. Jokaisesta sisustuslehdestä löytyy ainakin yksi koti, jossa on "metrolaattaa" tiililadonnalla. En kyllä ihmettele, koska peruslaatta neliönä tai suorakaiteena tiililadonnassa on kiva ja ajaton vaihtoehto.
 


kuvat kopioin täältä

Ystävä totesi minulle kuluneella viikolla, että yksi remontoinnin suurimmista haasteista on vaihtoehtojen loputon määrä. Kahdesta olisi helpompi valita, hän sanoi. Niinhän se on, mutta kyllä tämä pähkäilykin on hauskaa :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti